IMI Conferences tarafından 8 Mart 2007 tarihinde Esma Sultan Yalısı’nda gerçekleştirilen, “Formula 1’den İş Dersleri” konulu konferansta, Ken Pasternak deneyimlerini Türk yöneticiler ile paylaştı…

IMI Conferences ve TOSFED işbirliğinde düzenlenen organizasyonda üst düzey yönetiler ile tecrübelerini paylaşan “Formula 1 Yarışından İşletme Dersleri” ve “Güçlerinizi Yönetmek” kitaplarının yazarı Ken Pasternak, Formula 1’deki başarı sırlarının, iş dünyası ile nasıl örtüştüğünü bir kez daha ortaya koydu.

Gerçekleştirdiği her organizasyonda sektörün uzmanlarını biraraya getiren IMI Conferences tarafından hayata geçirilen konferansın açılış konuşmasını; TOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Mümtaz Tahincioğlu’nun yaptı. Ayrıca, SIEMENS IT Solutions Services Direktörü Ali Rıza Ersoy, RENAULT MAIS Genel Müdürü İbrahim Aybar ve DOĞAN YAYIN HOLDİNG Başkan Yardımcısı Nuri Çolakoğlu da diğer panelistler olarak yer aldılar.

TOSFED Başkanı Mümtaz Tahincioğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan konferansta Tahincioğlu Formula 1’in Türkiye getirilmesi sürecinde geçirilen aşamaların ve deneyimlerin bu konferansın temasına en uygun örnek olduğunu belirterek, “ülkemiz için çok büyük önem taşıyan bu yarışın sorunsuz, hatasız ve adil bir şekilde yönetilebilmesi, dünyanın dört bir yanındaki TV kanalları vasıtasıyla Türkiye adına güzel görüntülerin verilebilmesi, Türkiye’nin ve Türk insanının sahip olduğu potansiyelin dünyaya nakledilebilmesi için TOSFED olarak çok çalıştık ve çalışmaya da devam ediyoruz. Doğru risk yönetimi, istikrarlı büyüyen başarı, kaliteli üretim, doğru zaman kontrolü, en faydalı şekilde bütçenin kullanımı, kusursuza yakın bir organizasyon çıkarmak F1’in doğal yapısında olan stratejileridir. Ve bizde bunu TOSFED olarak gerçekleştirmeye çalıştık”dedi.

“Tek kötü karar, kararsızlıktır…”
Yöneticilerin doğrudan doğruya kendi işyerlerinde uygulayabilecekleri farklı bakış açıları sunan konferansta Ken Pasternak, “Bir F1 pilotu önünde bir çukur gördüğünde, hızlı bir karar vermek zorunda. Kaçma veya tereddüt etme şansı yok. Dolayısıyla bu yaklaşım iş dünyası için de geçerli. Karar verme politikası “Tek kötü karar, kararsızlıktır” olmalı. İş dünyasının da “analiz felci”ne yakalanmaması gerekli. Rakipler çok hızlı hareket ediyorlar. Bugünün öğrenen organizasyonları, sürekli deneyime ve baız hatalar yapmaya hazır olmalı” dedi.
Ken Pasternak konuşmasında, büyük yöneticilerin en temel rolünün birbirinden tamamen bağımsız parçaları biraraya getirmek ve böylelikle bütünün her parçadan daha anlamlı olmasını sağlamak olduğunu vurguladı.

“Türkiye’de ciddi bir rekabet ortamı ve aynen F1 de olduğu gibi sürekli değişim söz konusu” diyen Pasternak, başarılı F1 takımları bilgi yönetimi ve bilgi paylaşımı konusunda mükemmel çalışmalar yaptıklarında, nasıl ki bir şasinin aerodinamiğini değiştirmek motora giden hava akımını etkileyecekse, şirketlerin de pazarlama, satış, üretim ve lojistik birimlerinin birbiriyle doğrudan alakalı olduğunu görmeleri gerektiğine dikkat çekti.

“Suçluluk duymamak gerek…”
Konuşmasında ayrıca, F1’in şirketlerle benzerlik göstermesi gereken en önemli noktanın suçluluk duymamak olduğunu belirten Ken Pasternak, “Daha fazla yaratıcılık ve girişimcilik için daha büyük riskler almak gerekir. Tabii ki hatalar olacaktır. Problemi görmezden gelmeyi başarabilen şirketler ve liderler her zaman daha başarılı olacaktır. Liderler, şirket çalışanlarının daha yenilikçi ve yaratıcı olmalarını sağlayan bir ortam yaratmalı ve bu doğrultuda daha iyi hizmet ve ürün götürmek için ortaya çıkan fikirlere şeffaf yaklaşmalıdırlar. Hataların kariyerlerini tehlikeye düşüreceği kaygısına kapılmadan…” dedi.

Her sektördeki rekabetçi ve hızla değişen iş ortamlarındaki üst düzey yöneticilere katkı sağlayacak, doğrudan doğruya kendi işyerlerinde uygulayabilecekleri farklı bakış açıları sunan konferansta katılımcılar, dahili olarak işlevsel bir biçimde, harici olarak da kilit ortaklarla çalışarak, kuruluşların dinamik ve sürekli değişen bir endüstride nasıl rekabet ettiklerini kendi iş çözümlerinde uygulayabilecekleri yepyeni içgörüler edindiler.

Katılımcılar, aynı zama Formula 1 analojisinin, bireysel düzeyde, kendi işlerindeki performansı etkileyerek, kendi kişisel gelişimlerini nasıl destekleyebileceğini anlama fırsatı buldular.

KEN PASTERNAK

Yönetim geliştirmede, kurumsal yapılanma ve kurumsal bankacılıkta 30 yılı aşkın bir özgeçmişe sahip olan Ken Pasternak, Citibank’da geçirmiş olduğu yıllar boyunca, Avrupa’da, Amerika’da, merkez ve Doğu Avrupa’da, Eski Sovyetler Birliği ve Çin’de, serbest danışman olarak görev yaptı. Pasternak, Avrupa’da yeniden yapılanma ve Geliştirme Bankası için hükümetlere, şirketlere ve finansal kurumlara serbest danışman olarak çalışmış.

Ken Pasternak’ın Türkiye ile olan yakın bağları, 1980’lerin ortalarında Dragos-Kartal’da uluslarası bankacılık çalışmaları için kurduğu ve yönettiği merkez ile başladı. Türkiye Merkez Bankası, Türkiye Bankacılık Derneği ve Citibank arasında gerçekleşen, o dönem büyük etki yaratmış başarılı bir birleşme olan bu proje, zamanın Türk bankacılarını gelişen bir çerçevede eğitmeye adı.

Bugün Ken Pasternak, strateji, liderlik ve etkili yönetim alanlarında birçok iş platformunda çalışmaktadır.

Cambridge Üniversitesi tarafından yayınlanan “Performance at the Limit, Business Lessons from Formula 1 Motor Racing Formula 1 Yarışlarından İşletme Dersleri” kitabının yazarlarından biri olan Ken Pasternak, bu kavramları kullanarak yöneticilerin yüksek rekabet koşullarında nasıl sürdürülebilir performans inşa edilebileceği konusunda yöneticilere eğitici programlar sunmaktadır. Ayrıca, kendisi daha iyi kazanmanın uygulanabilir metodolijisini tanımlayan “Managing Your StrengthsGüçlerinizi Yönetmek” kitabının da yazarlarındır.

Bunun yanısıra Ken, bankalara ekonomide işletme politikaları ve ürün stratejileri, planlar, prosedürler, bunlara ilişkin kurumsal ve kadro geliştirme gereksinimlerini, uygulama ve yaratma konusunda yardımcı olan Banka Eğitim ve Geliştirme Şirketi’nin (Londra ve Dubai) idari yöneticisidir.

Yale Üniversitesi’nden mezun olan Pasternak, Helsinki Teknoloji Üniversitesi’nde İşletme Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler için Finliya Enstitüsü’nde Uluslararası İdari Program ve Kopenhag İşletme Okulu’nda İşletme Yüksek Lisans üzerine eğitim vermiştir.

IMI CONFERENCES HAKKINDA

IMI Conferences, grubu konferanslarının yanısıra dünyanın ve Türkiye’nin ilgi odağı konularda Sektörel ve Güncel Konferanslar düzenlenmektedir. En önemli hedefi, Türk iş dünyasını global gelişim ve trendlerden haberdar etmektir. IMI Conferences üst düzey yöneticilerin stratejik bilgi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üstü kaliteli konferanslar düzenlemekte uzmanlaşmıştır. IMI Conferences konuşmacıları, dünya ünlü gurular, Uluslararası ve Ulusal firmaların ve kuruluşların üst düzey yöneticileri ve alanında ün yapmış akademisyenlerdir.